top of page
Search

H2LECTRON & H2TRANS

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο «Υδρογόνο: ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη» με την υποστήριξη του έργου H2TRANS το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.


Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, απευθύνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, έστειλε θετικότατα μηνύματα για την ευρεία εφαρμογή τεχνολογιών υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας έτσι την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δείξει το δρόμο, καθώς στη Γερμανία λειτουργούν πάνω από 300 σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο, ενώ η διάθεση για στήριξη των έργων υποδομών υδρογόνου εκφράστηκε και μέσω των IPCEI (Important Projects of Common European Interest) στα οποία αναφέρθηκε και ο Γεν. Γραμματέας του Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης.


Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - EIB) δηλώνει έτοιμη να εξετάσει ώριμες προτάσεις (που θα περιλαμβάνουν προκαταρκτικές τεχνο-οκονομικές μελέτες) για χρηματοδότηση σχετικές με έργα υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών όπως δήλωσαν άλλωστε και οι εκπρόσωποι της Τράπεζας κα Δέσποινα Τωμαδάκη και κ. Monder Chargui.


Στην αναγκαιότητα δημιουργίας Εθνικής Οικονομίας Υδρογόνου που θα πιάνει όλο τον κύκλο του υδρογόνου, από την παραγωγή του, μέχρι την κατανάλωσή του στάθηκε και ο Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, Κωνσταντίνος Παπαλουκάς επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα περίσσεια αιολική ενέργειας που πηγαίνει ανεκμετάλλευτη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου.


Από πάνω προς τα κάτω: Ο κ. Παπαλουκάς, ο κ. Στούμπος, η κα Χριστοφιλίδου, ο κ. Fleischacker και η κα Τωμαδάκη


Αποκαλυπτικές σε σχέση με τις δυνατότητες δημιουργίας μιας κυκλικής οικονομίας του υδρογόνου ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών από την Αυστρία, Nikolaus Fleischacker και Ewald Perwög, που αναφέρθηκαν σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές τεχνολογιών υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών και της βιομηχανίας.


Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει επίσης να δοθεί το απαραίτητο βάρος για την εκπαίδευση τόσο του κοινού, των απλών ανθρώπων, όσο και του τεχνικού προσωπικού, ώστε η κοινωνία να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις νέες τεχνολογίες που έρχονται, επεσήμανε και ο Θάνος Στούμπος, εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Fuel Cell & Hydrogen Joint Untertaking (FCH JU) και συντονιστής του έργου H2TRANS. Τα πιλοτικά & επιδεικτικά έργα θα παίξουν βασικό ρόλο στην πορεία προς την εισαγωγή του υδρογόνου στην κινητικότητα. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό ικανό να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού υδρογόνου στο χώρο του Δημόκριτου, στο πλαίσιο του έργου H2TRANS.




Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιαγράφοι κα Κατερίνα Χριστοφιλίδου (ΣΚΑΙ) και κα Ανδριάνα Μαγγανιά (ΕΡΤ), καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», κ Μιχάλης Χρηστάκης.


50 views0 comments

Comments


bottom of page